MaYoga

MaYoga is de officiële naam van het bedrijf van Mintwab Aliyou waaronder zij haar yogalessen verzorgt.

Wat is Yoga?

Het Sanskriet woord Yoga komt van het word ”yuj” welke dat “verenigen” betekent.

Yoga is een praktische methode van met aandacht bewegen en observeren om  lichaam en geest tot een eenheid te brengen en  rust, ontspanning en plezier te (blijven) ervaren.

Door het beoefenen van yoga komt de beoefenaar volledig in balans en wordt levendig mens. Yoga is ook een wording van het individu met het volledige bestaan – welke soms gerefereerd wordt als “zelfrealisatie”, “verlichting”, etc,.  – het voort zetten van persoonlijke groei en transformatie naar wie je werkelijk bent!

Voor wie is yoga?

Yoga is voor iedereen ongeacht leeftijd, geslacht, lichaamsconditie, geestelijke toestand en/of levensomstandigheid!

Een belangrijk direct effect van yoga is stress vermindering waardoor alle  samenhangende verschijnselen zo als vermoeidheid, pijn, slapeloosheid, angst, depressie, eetstoornis,  etc., aangepakt worden.

Yoga verbetert je spijsvertering, immuniteit, lichamelijke en geestelijke houding.

Bij yoga gaat het om het hervinden en behouden van je natuurlijke evenwicht tussen lichaam en geest,  tussen inspanning en ontspanning en tussen kracht en soepelheid in alle omstandigheden. En dat geldt voor iedereen!

Hatha Yoga

Hatha yoga, welke beoefend wordt in mijn lessen is, één van de oudste en meest beoefende stromingen in  yoga. Het is een vorm van yoga die zich toelegt op beheersing van het lichaam door middel van ademhaling, concentratie en oefeningen. De yogalessen bestaan uit het beoefenen van gevarieerde fysieke houdingen (asana’s) en  ademhalingstechnieken waarbij alle spieren in het lichaam aanbod komen. Door de oefeningen  ontstaat een balans tussen alle spieren en de spieren voelen soepel en krachtig tegelijk. De oefeningen zijn gericht je bewust te maken van spanning in het lichaam en van het gebruik van je ademhaling om de spanning los te laten. Je leert de oefeningen op een rutige, beheerste en veilige manier uit te voeren. Elk lichaam is uniek. Het gaat daarbij niet om prestatie maar om je eigen persoonlijke ervaring en ontwikkeling, je eigen zijn!

Naast da asana’s zijn er ook speciale oefeningen in ademhaling (pranayama) voor opmerkzaamheidstraining en therapielessen zoals voor schouder en nek. Het beoefenen van hatha yoga stelt de mens  in staat om andere dimensies van energie door te maken, veranderingen en verbeteringen te realiseren in eigen denken, voelen, en in hoe men het leven ervaart! Een kans tot bloei te komen van wie je bent.

Yoga volgens het Critical Alignment principe:

  • Opeenstapeling (alignment) van lichaamsdelen – botten en spiermassa verbonden met gewrichten en pezen  bindingsweefsels; en
  • uitvoering van yogaoefeningen in de volgorde van: ontspannen, bewegen en krachtzetten! Critical Alignment Yoga werpt een verrassend nieuw licht op yoga. Het  verbindt yoga met medisch denken, meditatieve stromingen en psychologie. Ontwikkeld door Gert van Leeuwen, is Critical Alignment een goed onderbouwde methode om zowel negatieve voorkeurshoudingen en -bewegingen als negatieve gedachtepatronen, ontstaan door de opbouw van onder andere chronische stress, te leren doorbreken. Dit kan van grote waarde zijn bij het voorkomen en oplossen van allerlei lichamelijke en psychische klachten, zoals klachten aan het bewegingsapparaat, angsten en depressie. Het is ook behulpzaam bij het ontwikkelen van een lichte, beweeglijke en open lichaamshouding en daarmee kan deze methode een grote positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van het ouder worden.

Kom, ervaar de ruimte, de stilte en de rust in jezelf die altijd aanwezig is! Omdat je dit in jezelf ervaart, weet je het.